Епархијски Архијереј

Наш епископ

Његовo Преосвештенство Епископ канадски Господин Господин др Митрофан

epMitrofan

Његово Преосвештенство Епископ канадски Господин др Митрофан (Кодић) је рођен 1951. године у селу Љуша, Шипово, Босна. Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка 1971. године. Замонашен је уочи Ваведења 1970. године а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана (Боце). Завршио је богословски факултет у Букурешту, Румунија 1975. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1974. године. По завршетку студијама, почетком 1977. године постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. Постављен је за в. д. Ректора богословије 1980. и за ректора 1987. Изабран је за викарног епископа топличког 1987. године и постављен за помоћника администратору Епархије средњезападноамеричке епископу др. Сави. За администратора Епархије средње-западноамеричке изабран је 1988. године, на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке. На Св. Арх. Сабору у мају 2016. изабран је за Епископа канадског.

 

            Епископ Митрофан је 1997. године на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: ''Тајна Христова по Посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога Апостола Павла.''

 

            Поред напред поменутe докторскe дисертацијe Епископ Митрофан објавио је многе богословске текстове. Са румуског језика је превео од проф. др. Димитрија Станилоја ''Духовност и Заједница у Православној Литургији'', у три тома ''Православна Догматика'', ''Бесмртни Лик Божији'', ''Православно Морално Богословље''. Такође, са румунског је превео ''Румунски Патерик I и II" и ''Речник Православне Теологије'' од Јеромонаха Јоаникија Балан. А његова књига ''Учење Апостола Павла о Цркви'', објављена 1991. године у Чикаго, је преведена на енглески језик.

 

           Ове године из штампе је изашао и његов рад ''Увод у Свето Писмо Новог Завета,'' а у припреми за штампу је превод књиге проф. др. Димитрија Станилоја: ''Јеванђељски Лик Исуса Христа''. 

 

Епископ Митрофан је редовни професор Светог Писма Новог Завета на Богословском факултету Св. Саве у Либертивилу.

You are here: Home Црква Епархија Епархијски Архијереј

Login