Свети првомученик и архиђакон Стефан

(слави се 9. јануара по новом, 27. децембра по старом календару)

Добар бој си војевао првомучениче Христов и апостоле, и изобличио си безбожност мучитеља, каменован си од руке безаконика, а примио си венац из Деснице одозго. Бога си молио вапијући: Господе не прими им ово за грех!
Тропар, глас 4.

Сродник апостола Павла и Jeвpejин од оних Јевреја који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које Апостоли Свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротих у Јерусалиму. Зато се и прозва архиђаконом. Силом вере своје Стефан чињаше чудеса велика међу људима.

Злобни Јевреји препираху се с њим, но биваху увек побеђивани његовом мудрошћу и силом Духа, који кроз њега дејствоваше. Тада посрамљени Јевреји, навикнути на погрде и клевете, узбунише и народ и старешине народне против невиног Стефана клеветајући га као да је хулио на Бога и на Мојсеја. Брзо нађоше лажне сведоке, који то потврдише. Тада Стефан стаде пред народ и сви видеше лице његово као лице Ангела, то јест лице му беше озарено благодатном светлошћу као негда Мојсеју, кад је с Богом говорио. И отвори Стефан уста своја и изређа многа доброчинства и чудеса Божја, која Бог учини у прошлости народу израиљском, као и многе злочине и противљења Богу од стране тога народа.

Нарочито их изобличи за убиство Христа Господа, назвавши их издајницима и крвницима. И док они шкргутаху зубима, Стефан погледа и виде небо отворено и славу Божју. И то што виде, он објави Јеврејима: "Ево Видим небеса отворена и Сина Човјечијега гдје стоји с десне стране Бога" (Дела. Ап. 7). Тада га пакосници изведоше ван града и убише камењем.

Међу мучитељима његовим беше и његов сродник Caвлe, доцније апостол Павле. У то време стајаше у даљини на неком камену Пресвета Богородица са св. Јованом Богословом и гледаше мучеништво овога првог Мученика за истину Сина њеног и Бога, молећи се Богу за Стефана. То се десило на годину дана после силаска Духа Светога на Апостоле.

Тело св. Стефана тајно узе и сахрани на своме имању Гамалил, кнез јеврејски и потајни хришћанин. Тако славно сконча овај првенац међу Мученицима хришћанским и пресели се у Царство Христа Бога.
You are here: Home Вера Светитељи и празници Свети првомученик и архиђакон Стефан

Login