Концерт црквеног хора ”Стеван Мокрањац” у цркви Св. Саве

 

koncert-2016

СЛИКЕ

 

У суботу 5. новембра у нашој цркви Св. Саве је одржан концерт нашег црквеног хора ”Стеван Мокрањац”. Било је то веома пријатно и надахнуто вече духовне музике а повод је био 160- годишњица рођења Стевана Стојановића Мокрањца. Стеван Мокрањац је српски мелограф, композитор и хоровођа, једном речју, најистакнутија личност српске музике на прелазу из XIX у XX век.

Концерт се одржао у црквеној сали пред великим бројем парохијана и љубитеља духовне музике. Водитељке програма Јелена Денин-Ђурђевић и Слађана Бајкин су вешто упознавале присутне о делу и раду нашег композитора и најављивале сваку изведбу хора. Хором је руководила истакнута и предана диригенткиња гђа Јована Ивановић. Почетак концерта започео је дивном уводном речју водитељки које су ”одмотале” Мокрањчеву биографију са неколико занимљивих анегдота из његовог живота и из живота верне му супруге Марије Предић. 

По уводу уследио је тропар Св. Сави по Мокрањчевој хорској обради, а наставило се са великим Славословљем 6. гласа и кондаком ”Заштитници Хришћана”. Потом су уследиле песме које се певају на Христове празнике: ”Молитвами Богородици”, ”Спаси ни”, ”Јелици” и ”Кресту Твојему”.

Стеван Стојановић је у току свог стваралаштва обрадио две хиљаде црквених мелодија, а слушаоци су могли да чују црквене песме које се поју током Св. Литургије: Свјати Боже, Алилуја, Херувимска песма, Тебе појем и Достојно јест.

 

Поред црквеног хора наступили су почасни гости Мартина Говедник и тамбурашки оркестар ”Ђерам”. 

Мартина Говедник, члан Ванкуверског камерног хора и ансамбла ванкуверске опере извела је четири песме за глас и клавир: Три су сеје, Бела Рада, Сву ноћ легох и Ко ти купи кондурице. Мартинин сарадник на клавиру био је Alejandro Ochoa чувени педагог клавира и соло певања из Колумбије.

Тамбурашки оркестар ”Ђерам” који је уз вокалне солисте Ђину Стојков, Весну Реџић, Драгана Јерковића и Горана Николића извели су 2. руковет, за сада јединствен музички експеримент који дочарава Мокрањчеве напеве из једног нетрадиционалног угла. Сви су са одушевљењем слушали свирку наших тамбураша и преплитање баршунастих гласова талентованих солиста.

Сам крај концерта су обележиле чувене Мокрањчеве руковети. Зна се да је он изабрао и обрадио 80 руковети које представљају својеврстан спој народног мелоса и лепоте песме појединих наших крајева. Домаћин концерта је за крај представио 9. Руковет ”Из Црне Горе” која својим језиком и скромним обимом дочарава пркосне и опоре мелодије наше далеке отаџбине

 

Након музичког дела сви присутни су се окрепили шареном трпезом са питама, колачима и воћем које су за све присутне уприличили вредни чланови црквеног хора ”Стеван Мокрањац”. Њима и гостима припадају све похвале за организацију, изведбу, труд и рад за предивну духовну свечаност у нашем Светом храму.

 

Слађана Бајкин

You are here: Home Новости Вести из цркве Концерт црквеног хора ”Стеван Мокрањац” у цркви Св. Саве

Login