Сезона 2009 - 2010

Најзначајнији догађаји у 2009/2010 сезони:
  • Српски дани у Ванкуверу  – септембар 2009.
  • Наступ у Портланду – септембар 2009.
  • Концерт ''40 година игре'' – март 2010.
  • Староградско вече – април 2010.
  • Турнеја – Торонто, мај 2010.

Протекла сезона је била јако успешна и препуна занимљивих догађаја. Првенствено, наставили смо на учлањивању нових чланова и обнављању контакта са бившим играчима како би се припремили за свечани концерт поводом 40 година постојања групе.
Почетак сезоне је био као и до сада обележен наступом на већ традиционалним Српским Данима . Као домаћини културног програма,угостили смо Фолклорну групу ''Дрина'' из Сијатла, бугарску групу ''Китка'', мађарски фолкор ''Forras'' и нама драге играче из ''Градине''.

Слике:

Септембар је поред овога, обележен и одласком у Портланд и наступом на SerbFest-u. Поред дружења, имали смо прилике да разгледамо овај симпатични град са пуно мостова, да посетимо парк са преко 10,000 ружа и да се ближе упознамо са људима из српске заједнице у Портланду.
Представили смо се кореографијама  ''Ужице'' и ''Тимок'' и обећали да ћемо их посетити опет.
Слике:


По повратку из Портланда, група је почела са веома интензивним припремама за концерт поводом 40 година постојања.
Обавештене су све бивше генерације играча да нам се придруже како би се на сцени дочарала прича о свима који су допринели  да трајемо и преносимо нашу игру и обичаје на младе.
За овај концерт се тражила карта више а одржан је 20.марта 2010. у Shadbolt Performing Arts Centrе . Пред око 600 гледалаца на сцени су се смењивале све генерације играча које су потекле из наше групе, од најмлађег ансамбла до веретана. Било је ту и некадашњих играча, чија деца данас играју, низале су се кореографије у току 2 сата програма а овације на крају концерта су показале снагу и каризму наше групе. Концерт  је уприличен  и присуством Министра за дијаспору Републике Србије.
Честитамо свим играчима и волонтерима овај велики јубилеј!
На многаја љета! Да наша група увек траје и њена игра не престаје!

СликеЈедна од многобројних акција које смо имали  у циљу скупљања новчаних средстава за турнеју у Торонто је била и успешна организација ''Староградске вечери''. Банкет сала  је била премала да прими све госте који су дошли да  уживају у староградској музици. Сви играчи првог ансамбла који су се спремали за пут у Торонто су те вечери волонтирали уз помоћ групе родитеља а гости су отишли кућама задовољни и весели.

Слике:

Торонто-турнеја

Сад кад су нам се емоције и утисци са путовања у Торонто слегли, можемо објективно сагледати шта је ово путовање значило за групу. Велика средства се се морала уложити  и набавити да би се свим играчима првог ансамбла обезбедило ово путовање. Група родитеља је неуморно радила на прикупљању средстава и  истовемено и на самој организацији турнеје. Свима се искрено захваљујемо  што су нам помогли да играче обогатимо за овако лепо искуство. Вратили смо се испуњени новим еланом, играчи су се још бише зближили и сви ћемо ових 5 дана проведених заједно памтити заувек.
Домаћини су нам били СКУД ''Опленац'' из Мисисаге на чијем смо годишњем концерту наступали са кореографијом ''Игре Влаха Царана''.
Имали смо и изузетну част да присуствујемо фолклорном семинару који су одржали прваци нашег националног ансамбла ''Коло'' из Београда. Били смо угошћени и у манастиру у Милтону, посетили Нијагарине водопаде и наступили у српском павиљону на Carassaga Festivalu који се у исто време одржавао у Мисисаги . На свим наступима смо имали изузетну подршку публике јер смо дошли ''издалека''' – чак из Ванкувера. Играчи су нам рекли да ће памтити заједничку песму у аутобусу којим смо се превозили, дружење,обиласке града и околине и све лепе тренутке које им је ова турнеја пружила. На возача аутобуса (канађанина) смо оставили велики утисак па нам је написао прелепо писмо за успомену а ми његов аутобус украсили са неколико српских сувенира. Распевани, насмејани, сложни су били сви путници на овој турнеји и сав напор који је уложен да се то омогући је био вредан труда.

Слике из Торонта можете погледати овде:

Преко лета наша група обично прави паузу али смо ове године захваљујући родитељима организовали још два наступа и у јулу:  на Грчком фестивалу у Ванкуверу и на Српском Дану у Сијатлу. Ово је била одлична прилика да се играчи  друже и преко лета.

Слике са наступа погледајте овде:
You are here: Home Фолклор Активности Сезона 2009 - 2010

Login