Прослављена прва слава Фолклорне Групе Вук Караџић

Ретко да има видети шта лепше од раздрагане младости и блиставих дечијих лица. Млади чланови Фолклорне Групе Вук Караџић у Ванкуверу ходе уском стазом православном и својим фолклорним наступима и песмама дотичу српска срца.

У суботу, 18. фебруара, по први пут чланови ове фолклорне групе су прославили своју прву славу, свог заштитника и молитвеника Светог мученика Трифуна. Славска прослава је била заиста предивна и велики број младих и деце је дошао да прослави своју славу.


sveti-trifun-2012-5Прослава је започела Вечерњим богослужењем који је служио старешина Храма протојереј ставрофор Мирослав Дејанов.

Црква је била испуњена младима који су се потрудили и молитвено учествовали у богослужењу. На крају богослужења протојереј ставрофор Мирослав је осветио икону Светог Трифуна коју је Српска Православна Црква Светога Саве поклонила Фолклорној Групи да славе славу на многаја љета. Свештеник је  младе  вернике који су прилазили да целивају крст и да узму благослов кропио светом водицом.


Након богослужења верна омладина и сви присутни су прешли у лепо декорисану свечану дворану где су гости непрестано пристизали. На улазу у славску дворану стајали су млади чланови који су дочекивали госте уз здравицу. Сала је била препуна до последњег места и све је блистало од младости.

Велика је част и радост била да су у госте дошли и чланови Фолклорне Групе Млада Србадија из Брнабија на челу са својим свештеником протојерејем Десимиром Видовићем и његовом породицом.

Када су сви гости стигли, свештеници о. Мирослав Дејанов и о. Десимир Видовић су  осветили славски колач и кољиво уз присуство преко стотину деце и великог број гостију. Гост протојереј Десимир је поздравио све присутне госте и пожелео срећну и Богом благословену славу и много среће и благословима свим члановима и свим присутним који су дошли да поделе славску радост са члановима Фолклорне Групе Вук Караџић.

Проторјереј ставрофор Мирослав се захвалио о. Десимиру на доласку и на лепим речима и жељама, честитао славу Св. Трифуна. На поклон свој деци обе српске фолклорне групе и свим присутним гостима подељене су мале иконице Светог мученика Трифуна да их молитвено прати на свим путевима и као успомена на прву славску прославу.

sveti-trifun-2012-1

Након освећења славског колача верни су се послужили славским кољивом и колачем и затим је уследила укусна и богата славска вечера.

После славске трпезе уследио је предиван културно-уметнички програм. Најпре је Први Ансамбл Ф.Г. Вук Караџић одиграо Косово. Након овог импресивног наступа домаћина, наступили су гости чланови Фолкорне Групе Млада Србадија са својим Првим Ансамблом који су одлично одиграли Игре из Влашке.

sveti-trifun-2012-milaВеома талентована чланица Ф.Г. Вук Караџић, Мила Ванчић је прелепим гласом отпевала две српске изворне песме  Еј драги и Обраше се виногради. Млада Србадија, са својим Другим Ансамблом, је одиграла Игре из Мачве. И на самом крају, Други Ансамбл Ф.Г. Вук Караџић су одиграли Ивандански уранак. Били су то заиста одлични наступи и домаћина и гостију. Публика је поздравила све наступе срдачним и бурним аплаузима. Након наступа фолклорних ансамбала настављено је славско весеље уз музику оркестра из Србије.

Диван је ово догађај да се млади чланови и њихови родитељи сећају и чувају своје славске обичаје које им је у наслеђе оставио Свети Сава. Ф.Г. Вук Караџић заиста заслужује сваку похвалу и награду. Њихово чланство из године у годину је све веће и веће. Они су предвођени својим учитељицама, Управним Одбором и председницом Олгом Ванчић и одлично су организовани. У свим акцијама и наступима ове групе учествују и родитељи деце и омладине. Сви су увек заједно окупљени, и стари и млади, око своје цркве чувајући своју драгоцену српску фолклорну традицију, народне игре, песме и лепе обичаје. Ова група је постила многе занажене резултате и освојила многе награде. Они и даље настављају да неуморно играју предвођени својим младим учитељицама.

Желимо свим члановима, учитељицама и родитељима Фолклорне Групе Вук Караџић срећну прву славу узносећи молитве Св. Мученику Трифуну да их молитвено чува у радости, здрављу игри и песми, весељу, љубави и слози на много много година.

Фото-албум линк / Photo album link here

You are here: Home Фолклор Новости и обавештења Прослављена прва слава Фолклорне Групе Вук Караџић

Login