uprava-kss-2015
Председништво 2015/2016 године:
 
Председница: Милка Илић 
Потпреседнице: Драгица Милер и Татјана Војновић
Секретарица: Гордана Никић
Благајница: Биљана Антонић
Чланице Управе:
Драгица Кесерић, Милка Радовић и Стана Рајлић
 
 
 
 
Председништво 2014/2015 године:
 
Председница: Татјана Војновић 604-368-7231
Потпреседнице: Зора Матић и Гордана Никић
Секретарица: Гордана Никић
Благајница: Биљана Антонић
Чланице Управе:
Драгица Милер, Драгица Кесерић, Милка Радовић
 
 
 
Председништво 2010:

Љиљана Рид,
Наташа Пурић,
Рената Грабовац,
Јадранка Шурјановић,
Соња Петровић
и Марија Радовановић
uprava_kss_2010_mala

Историјат КСС "Света Петка"

onama-sestre-3-malaКоло српских сестара Света Петка је основано 5. октобра 1969. када је изабрана Управа Кола Српских Сестара и отада, на предлог госпође Даринке Машковић, носи име Св. Петке, српске светитељке заштитнице и водитељке сестара. Прва Крсна Слава Кола Српских Сестара Св. Петка је прослављена и обележена у тадашњим просторијама здања Англиканске цркве, где је била заступљена обичајна традиција српског народа. Отац Крсто Рикић благословио је жито и преломио славски колач са покретачем и оснивачем Кола, почасном председницом госпођом Даринком Машковић. Прве чланице, оснивачи  КСС 1969. године, биле су: Даринка Машковић, Даринка Солдат, Вера Скокин, Злата Лазић, Маргарита Савковић, Јелена Лалетић, Телма Пауновић, Меган Недељковић, Мила Стојковић, Леона Марјановић, Олга Татаров, Кристина Зекић, Јелена Милошевић, Роз Јуришић, Нада Матић, Софија Тутуш, Бранислава-Беба Драчински, Десанка Ванчић, Мици Машковић, Сицилија Радмиловић, Неда Костић, Антонија Станковић, Ленка Петровић, Агнес Наумовић и попадија Анђа Рикић.

 

Read more: Историјат КСС "Света Петка"

О нашим сестрама данас

Од давне 1969, неуморне сестре ктиторског Кола српских сестара “Св. Петка” раде на очувању и напретку црквене заједнице и српске традиције. Коло је присутно у организацији банкета, црквено-народних прослава, помоћи и обиласцима старих, изнемоглих и болесних, хуманитарним акцијама и разним другим делима љубави према Богу и српском народу.
Сестре редовно присуствују на богослужењима и неке од њих су сталне чланице богослужбеног хора. Старају се о изгледу и очувању црквене зграде и финансирале су куповину св. Сасуда и реликвија, одежди за свештенике, Св. Јеванђеља и богослужбених књига .
Нарочито су се потрудиле када је требало исплатити дуг приликом куповине црквеног имања у Сурију и помогле са $137,500. Од 2000 године, Коло је уложило скоро две стотине хиљада долара у реновирање цркве и пратећих просторија. Оне су продавале колаче, сакупљале прилог, спремале недељне ручкове и тим средствима финансирале и реновирање подова, молерисање зидова, поправку крова, уређивање дворишта и многе друге поправке.
Прошле године обновиле су кухињу креденцима, машинама, рернама и новим посуђем. Ове године коначно је завршена уградња лифта који ће већ изнемоглим сестрама помоћи са изношењем хране у горње просторије када су славе и велики празници.
Сестре знају да је њихова награда од Бога Вечног и Непролазног и без икакве рекламе раде већ 40 година молећи се Светој Петки и уздајући се у помоћ Божију и Пресвете Владичице Богородице. Добитнице су многих признања и похвала од стране нашег Епископа канадског, Г.Г. Георгија. Позивамо све српкиње добре воље да нам се придруже да очувамо ово српско, светосавско Коло, и да помогнемо нашим изнемоглим сестрама. Дођите да се дружимо и да заједнички радимо на очувању и напретку наше цркве и наше српске заједнице. Помозите онолико колико можете и како можете.
Ако можда желите да направите ручак али не можете сами, ми ћемо вам помоћи. Ако желите, ви можете да дате прилог за намирнице а ми ћемо направити ручак. И ако је вама било каква помоћ потребна, јавите нам се, ми смо вам на располагању.
Жеља нам је и главни задатак у овој години да наше Коло што више подмладимо новим снагама. Позивамо све младе сестре да нам се придруже у раду нашег Кола и да, угледајући се на пример светих сестара мироносица, Марте и Марије, својим добрим делима и љубављу помогну мисију наше цркве.
Добро дошле!
You are here: Home КСС "Св. Петка" Коло српских сестара данас

Login